Muziekrechten als asset
Quinty van der Geest
05/07/2024
2 min

Wat zijn muziekrechten als asset?

05/07/2024
2 min

Quinty van der Geest (22) is een onafhankelijke artiest uit Nederland en besloot haar muziekrechten te verkopen in de early-stage fase van haar carrière. Mensen kunnen een pakket kopen om vervolgens rendement te halen uit de inkomsten van haar royalty's. Waarom doet zij dit? En waarom zouden mensen in zo'n pakket investeren?

Wat zijn muziekrechten?

Je luistert vast en zeker regelmatig naar muziek, als het niet dagelijks is. Muziek is overal om ons heen en onmisbaar in ons leven. De makers van deze melodieën, klanken en teksten verdienen geld doordat jij het nummer afspeelt.

Dit komt door het muziekrecht.

Bij het maken van muziek, een origineel werk neer te zetten en dit tastbaar te maken komt hier automatisch auteursrecht op. Dit recht zegt door wie het lied is geschreven, wie hier zeggenschap op heeft en recht heeft op een vergoeding bij publicatie.

Zo’n publicatie bestaat uit alles wat we aan muziek refereren. Denk aan online streaming, cd’s, radio en meer. Dit betekent ook dat uit ieder individueel kanaal inkomsten komen.

Het auteursrecht is niet het enige muziekrecht waar een artiest inkomsten mee kan genereren. Hierover vertellen we uitgebreid meer in het ebook: de muzikale investering.


De muzikale asset

Investeren in muziekrechten is jouw geld waard. Het is een investering die kan blijven groeien, want iedere keer wanneer een nummer uit jouw pakket wordt afgespeeld, verdien jij geld. Dit komt door de brede inkomstenstroom waar we het eerder in dit bericht over hadden.

Jij profiteert mee van de inkomsten van een artiest die voor jou in principe het werk doet. Doordat zij bekender worden, meer publiciteit krijgen, optreden en gedraaid worden, gaat ook de waarde van jouw asset weer omhoog. En natuurlijk het rendement.

Dit rendement kan jou meer dan 100 jaar gaan dienen. Muziekrechten zijn geldig en rendabel tot 70 jaar na het overlijden van de laatste maker. Dit betekent dat als er meerdere makers van een nummer zijn, dit pas ingaat als de laatste komt te overlijden.

Een muzikale asset als Quinty’ muziekrechten is iets wat nog generaties meegaan, waarin je langdurig de successen kunt vieren en alle milestones meemaakt.

Een muzikale investering voor mensen die van muziek houden en het tof vinden om hier ook deel van uit te maken.


Een investering die blijft groeien

Op het moment dat we dit blog schrijven zijn er 6 nummers uitgebracht en liggen er 3 nummers klaar om uitgebracht te worden. Zoals eerder benoemd, stijgt de waarde van asset iedere keer weer bij meer publiciteit. Echter, de waarde stijgt ook wanneer er meer nummers uitkomen.

In de pakketten van Quinty’s muziekrechten zitten ook liedjes die in 2024 uitgebracht zullen worden. Die bestonden tijdens de lancering van dit project nog niet.

Nu deze nummers worden opgenomen en uitgebracht, wordt het repertoire van Quinty groter en de pakketten steeds meer compleet. Naast het feit dat er per release weer meer publiciteit komt natuurlijk.

Iedere keer als de nummers worden afgespeeld komen er royalty's binnen en profiteren de investeerders daarvan mee.

Wij, Ellen en Quinty, vertellen je graag meer over ons enthousiasme hierin en wat het voor jou kan betekenen in ‘Quinty’s Muziekrechten: de podcast.’